top of page
Untitled design.png

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

& ONLINE MΟΔΑ 

Κλείνοντας έναν χρόνο περιορισμών λόγω πανδημίας και με τις επιπτώσεις να είναι ορατές σε όλο το φάσμα της βιομηχανίας της μόδας το GLAMI σκιαγραφεί τον Έλληνα καταναλωτή.

  • Πως αντέδρασε στο lockdown;

  • Τι φόρεσε περισσότερο, τι επίλεξε και πως αποτιμά την online εμπειρία του που για κάποιους ήταν και η πρώτη φορά;

  • Τι σημαίνει 
    «επιστροφή στην κανονικότητα» σε σχέση με την εμπειρία αγορών; 

 

#01 Πως ψώνισαν οι Έλληνες την χρονιά της πανδημίας 

Το 41% ψώνισε προϊόντα μόδας περισσότερο από την χρονιά πριν την πανδημία ενώ το 42% ψώνισε λιγότερο

Τους τελευταίους 12 μήνες, όσο διαρκεί και η πανδημία θα λέγατε ότι ψωνίσατε προϊόντα ένδυσης και υπόδησης

Στην ερώτηση γιατί ψωνίσατε περισσότερο, σχεδόν οι μισοί (49%)  ανέφεραν τις τιμές και τις καλύτερες προσφορές ως κύριο παράγοντα ενώ για το 24% που ψώνισε περισσότερο ο λόγος ήταν ότι ψώνισαν κυρίως online!

Για το 53% όσων ψώνισαν λιγότερο ο κύριος παράγοντας ήταν ότι δεν είχαν που να τα φορέσουν ενώ τα μειωμένα έσοδα ήταν εξίσου σημαντικός λόγος για το 42%.

Ποια ήταν τα πιο σημαντικά στοιχεία για ένα eshop δεδομένης της κατάστασης με την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα;

Σχεδόν αμετάβλητη παραμένει η καλή σχέση τιμής- ποιότητας αφού ήταν η πρώτη επιλογή για το 36% των ερωτηθέντων (1 μονάδα διαφορά σε σχέση με τις απαντήσεις που έδωσαν οι καταναλωτές στο αντίστοιχο ερώτημα στην έρευνα του Μαΐου του 2020).

Για το 32% των ερωτηθέντων, η δωρεάν παράδοση (μείωση κατά 8 μονάδες σε σχέση με πέρυσι) και οι εκπτώσεις (25% πέρυσι) αποτελούν τα δεύτερα πιο σημαντικά στοιχεία σε ένα eshop. 

Εντυπωσιακή είναι η αλλαγή στην συμπεριφορά των Ελλήνων οι οποίοι στην αρχή της πανδημίας θεωρούσαν τους αυστηρούς κανόνες υγιεινής και την ανέπαφη παράδοση ως το τρίτο πιο σημαντικό χαρακτηριστικό (30%) ενώ φέτος μόλις το 11% το θεωρεί ως σημαντικό στοιχείο. 

Το 29% ενδιαφέρεται για την άριστη εξυπηρέτηση και την ενημερωμένη ιστοσελίδα που είναι η τέταρτη πιο δημοφιλής απάντηση. 

Τους τελευταίους 12 μήνες, ποια θεωρείτε πως έγιναν τα πιο σημαντικά στοιχεία για ένα ηλεκτρονικό κατάστημα; (μπορείτε να επιλέξετε παραπάνω από μία απάντηση)

Οι επιπλέον χρεώσεις πρωταρχικό αρνητικό κριτήριο επιλογής

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες επέλεξαν τις χρεώσεις στα μεταφορικά και την αδυναμία δοκιμής των προϊόντων ως τα δύο πιο αρνητικά χαρακτηριστικά στις online αγορές.

H δυσκολία στην εύρεση του σωστού μεγέθους (41%) αλλά και η πολλές φορές χρονοβόρα και πολύπλοκη διαδικασία επιστροφής (28%) αποτελούν επίσης δύο χαρακτηριστικά που αξιολογούν αρνητικά οι καταναλωτές. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης στις online συναλλαγές για το 14% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα.

Ποια χαρακτηριστικά των online αγορών δεν σας αρέσουν; (μπορείτε να επιλέξετε παραπάνω από μία απάντηση)

?

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI τεχνολογία), στην υπηρεσία των καταναλωτών

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI τεχνολογία) χαρακτηρίστηκε ως μία από τις κινητήριες δυνάμεις καινοτομίας στο ηλεκτρονικό εμπόριο μόδας για το 2021. Ήδη την προηγούμενη χρονιά είδαμε μια τάση εκδημοκρατισμού της καθώς, ενώ στο παρελθόν μόνο οι μεγάλοι παίκτες του ηλεκτρονικού εμπορίου χρησιμοποιούσαν αλγόριθμους μηχανικής μάθησης (machine learning), τώρα πλέον και μικρότεροι retailers χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία για να κατανοήσουν τη δυναμική της αγορά μόδας αλλά και να βοηθήσουν τους καταναλωτές σε όλη την διάρκεια της αγοραστικής διαδικασίας.

 

Σύμφωνα με το GLAMI, ένας από τους τομείς που οι fashion retailers βλέπουν τη μεγαλύτερη δυνατότητα χρήσης της AI τεχνολογίας είναι η Μείωση των Επιστροφών καθώς το λάθος μέγεθος και η κακή εφαρμογή εξακολουθούν να είναι στην κορυφή των λόγων επιστροφής στις online αγορές προϊόντων μόδας. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει, ξεκινώντας από την προτεινόμενη επιλογή μεγέθους βάσει προηγούμενων αγορών και επιστροφών, έως και την εικονική δοκιμή δίνοντας την ευκαιρία στον πελάτη να δοκιμάσει online αυτά που έχει επιλέξει, για να δει τις επιλογές τους φορεμένες. 

Τζιν, παπούτσια και μαγιό. 

Oι δυσκολότερες fashion κατηγορίες για online αγορές

* σύμφωνα με τις απαντήσεις των Ελλήνων συμμετεχόντων

50%

25%

23%

Το 62% των Ελλήνων ανακάλυψε και ψώνισε νέες μάρκες online 

Η αύξηση των online αγορών, τα καλά οργανωμένα και λειτουργικά eshop και οι σωστά στοχευμένες online καμπάνιες  οδήγησαν στο να βρει το κοινό νέες μάρκες (56% των ερωτηθέντων) μέσω αναζήτησης και προτεινόμενων προϊόντων.  

Τα social media αποτέλεσαν την δεύτερη πηγή εύρεσης (51%) ενώ αξιοπρόσεκτο είναι ότι ένα 8% δήλωσε ότι έψαχνε συγκεκριμένα μικρότερες μάρκες για να τις ενισχύσει κατά την περίοδο της πανδημίας.  

Πως βρήκατε τις νέες μάρκες online; (μπορείτε να επιλέξετε παραπάνω από μία απάντηση)

#02 Τι επιλογές έκαναν οι Έλληνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Φούτερ, sneakers και πιτζάμες έγιναν τα πιο πολυφορεμένα κομμάτια της Ελληνικής γκαρνταρόμπας

Οι φόρμες (46%) αποτέλεσαν την πρώτη επιλογή για όλους όσοι συμμετείχαν στην έρευνα ως η πιο πολυφορέμενη επιλογή.  Οι πιτζάμες που αποτέλεσαν την δεύτερη επιλογή για τις γυναίκες (37%) δεν φαίνεται να προτιμήθηκε και από τους άνδρες που την κατατάσσουν μόλις 8η με 12%. 

Πιστές στο αθλητικό- casual look που φαίνεται να υιοθέτησαν οι Ελληνίδες στην καραντίνα αφού επέλεξαν τα sneakers (36%) και τα κολάν (34%) στην κορυφαία τετράδα επιλογών τους. 

Εξίσου sport casual επιλογές και για τους άνδρες που ανέδειξαν τα sneakers (32%), τα φούτερ (27%) αλλά και τα jeans (26%) στο top 4 των πιο πολυφορεμένων επιλογών τους. 

Ποια ήταν τα πιο πολυφορεμένα κομμάτια της γκαρνταρόμπας για το 2020; (Επιλέγετε όσα θέλετε)

39% των Ελλήνων άλλαξε το μέγεθος των ρούχων του μετά την καραντίνα

Τα κιλά πανδημίας που απασχόλησαν εκατομμύρια καταναλωτών ανά τον κόσμο, που λόγω των περιορισμών ελαχιστοποίησαν για πολλούς μήνες τις μετακινήσεις τους αλλά και τις αθλητικές τους δραστηριότητες φαίνεται να επηρεάζουν και τους Έλληνες που κατά 27% δήλωσαν ότι ανέβηκαν νούμερο στα ρούχα τους. Περισσότερο φαίνεται να επηρεάστηκαν οι γυναίκες (28%) σε σχέση με τους άνδρες (20%).

Παράλληλα ένα 12% βρήκε την ευκαιρία να πέσει νούμερα. Το 59% των ερωτηθέντων παρέμεινε στα ίδια.   

27%

váha.png

12%

Το 51% θα επιστρέψει στα φυσικά καταστήματα μόνο όταν τα ημερήσια κρούσματα COVID19 θα έχουν πέσει αισθητά.

Παρόλο το άνοιγμα των φυσικών καταστημάτων οι καταναλωτές φαίνονται σκεπτικοί στο να τα επισκεφθούν ενώ τα ημερήσια κρούσματα παραμένουν υψηλά. Για το 21% των ερωτηθέντων φαίνεται πως η πανδημία δεν αποτελεί κριτήριο αφού δήλωσαν ότι θα τα επισκεφθούν ακόμη και αν τα ημερήσια κρούσματα παραμένουν υψηλά.
Για το 13% των Ελλήνων φαίνεται ότι μόνο μετά τον εμβολιασμό τους θα επιστρέψουν ενώ ένα 8% δεν θεωρεί ότι θα νιώσει ξανά ασφάλεια να ψωνίσει σε φυσικό κατάστημα.

Ανάμεσα σε όσους απάντησαν άλλο (5%), σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει η οικονομική κατάστασή τους αφού δήλωσαν ότι θα επιστρέψουν όταν τα οικονομικά τους θα είναι καλύτερα. 

Πότε θα νιώσετε άνετα να ψωνίσετε είδη μόδας από φυσικά καταστήματα; Επιλέξτε μία απάντηση.

Το 41% αναβάλει τα ψώνια του σε ορισμένα είδη μόδας περιμένοντας το άνοιγμα των φυσικών καταστημάτων

To 31% δεν αναβάλλει καμία αγορά, προτιμώντας τις online επιλογές που διαθέτει, ενώ το 22% δήλωσε κατηγορηματικά ναι, αναδεικνύοντας ότι τα φυσικά καταστήματα μόδας αποτελούν ακόμη επιλογή για τους καταναλωτές. 

Τι αναβάλλετε να αγοράσετε; (Επιλέγετε όσα θέλετε)

Το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα! 

Μάλλον ναι γιατί ανακάλυψα πολλά online καταστήματα και είδα τα θετικά των online αγορών.

Μάλλον όχι. Μου αρέσει περισσότερο να ψωνίζω στα φυσικά καταστήματα.

Μάλλον θα συνεχίζω να ψωνίζω με τον ίδιο τρόπο όπως και πριν την πανδημία.

Σκοπεύετε να αγοράσετε περισσότερα προϊόντα μόδας online, ακόμη και μετά τη χαλάρωση των μέτρων και το πλήρες άνοιγμα των φυσικών καταστημάτων;

#03 Η τσέπη του Έλληνα καταναλωτή στην πανδημία

Το 76% των Ελλήνων προσπάθησε έστω και λίγο να κάνει οικονομία τους τελευταίους 12 μήνες

Σχεδόν οι μισοί από αυτούς περίμεναν τις εκπτώσεις σε αγαπημένες τους μάρκες, κάτι που δεν έκαναν παλαιότερα ενώ το 44% επέλεξε να ψωνίσει λιγότερα κομμάτια. Το 30% δήλωσε ότι επέλεξε μόνο μάρκες με προσιτές τιμές για τις αγορές του.

Ποιος ήταν ο τρόπος να ξοδέψετε λιγότερα σε αγορές μόδας; (μπορείτε να επιλέξετε παραπάνω από μία απάντηση)

50-100€ μηνιαίως προτίθενται να ξοδέψουν κατά μέσο όρο το επόμενο διάστημα σε αγορές μόδας οι Έλληνες 

Μόλις 3% το ποσοστό όσων δεν έχουν σκοπό να αγοράσουν τίποτα.

Πόσα σκοπεύετε να ξοδέψετε μηνιαίως σε αγορές μόδας το επόμενο τρίμηνο;

19% των Ελλήνων θυσίασαν την ποιότητα όσων αγόρασαν αφού ήθελαν να κάνουν οικονομία 

Περισσότεροι από τους μισούς αγόρασαν προϊόντα μόδας στην ίδια ποιότητα (με πριν την πανδημία) ενώ μόλις 6% ήταν αυτοί που επένδυσαν σε καλύτερης ποιότητας κομμάτια

Άλλαξε η ποιότητα των προϊόντων μόδας που αγοράσατε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά;

#04 Διαφορές μεταξύ Φύλων

Περισσότερο τολμηροί έναντι της πανδημίας και διατεθειμένοι να ξοδέψουν περισσότερα φαίνονται οι άνδρες 

Περισσότερο υπέρ των φυσικών καταστημάτων φαίνονται οι άνδρες ερωτώμενοι που κατά 11% περισσότερο δηλώνουν ότι θα επιστρέψουν στα φυσικά καταστήματα είτε όταν πέσουν τα κρούσματα ή ακόμη και αν παραμένουν υψηλά. 

Στο ποσό που είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν μηνιαίως το επόμενο διάστημα οι άνδρες εμφανίζονται να προϋπολογίζουν περισσότερα φτάνοντας σε διαφορά 6 ποσοστιαίων μονάδων από τις γυναίκες στο ποσό μεταξύ 201-400€. 

Διαφορές μεταξύ aνδρών και γυναικών στην ερώτηση: Πότε θα νιώσετε άνετα να ψωνίσετε είδη μόδας από φυσικά καταστήματα;

Διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών στην ερώτηση Πόσα σκοπεύετε να ξοδέψετε μηνιαίος σε αγορές μόδας το επόμενο τρίμηνο;

Ταυτότητα Έρευνας

Τα αποτελέσματα της καταναλωτικής έρευνας προέρχονται από την έρευνα ερωτηματολογίου

που συμπλήρωσαν 4.157 Έλληνες χρήστες του GLAMI.gr και της Facebook σελίδας του.

Η συλλογή δεδομένων πραγματοποιήθηκε: 10-20 Απριλίου 2021.

74% 

26% 

bottom of page