10 Mαρτίου
Εξαγγελία πρώτων Κυβερνητικών Μέτρων
18 Μαρτίου
Κλείσιμο Εμπορικών Καταστημάτων
Μάρτιος 2020
11 Μαρτίου
Κλείσιμο Σχολείων
23 Μαρτίου
Απαγόρευση άσκοπης κυκλοφορίας των πολιτών
Στο GLAMI, παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία του COVID-19 και τον αντίκτυπό του στον online κόσμο της μόδας. Ποιες ήταν οι άμεσες επιδράσεις του κοροναϊού στο GLAMI, τα ηλεκτρονικά καταστήματα μόδας και πώς εξελίχθηκε η κατάσταση καθ 'όλη τη διάρκεια του Μαρτίου;
Ακολουθεί αναλυτική περιγραφή
Εξέλιξη πωλήσεων στο GLAMI.gr
Από τις πρώτες εξαγγελίες της Κυβέρνησης και το κλείσιμο των σχολείων, παρατηρήθηκε μείωση των πωλήσεων που έφτασε το -35% (1) ενώ το αρνητικό κλίμα συνεχίστηκε αν και με μικρή αύξηση και την εβδομάδα που τέθηκε σε ισχύ το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων σε όλη την επικράτεια (2). Από εκείνο το σημείο και έπειτα καταγράφεται ταχεία ανάκαμψη και με την πάροδο δύο εβδομάδων οι πωλήσεις βρίσκονται ήδη στο +15% σε σύγκριση με την προ COVID-19 περίοδο (3).
Κλείσιμο εμπορικών Καταστημάτων
Πρώτα Κυβερνητικά Μέτρα
(1)
(2)
(3)
Ο συνολικός δείκτης πωλήσεων προέρχεται από δείγμα περισσότερων από 300 ηλεκτρονικών καταστημάτων που προβάλλονται στο GLAMI.gr
#μενουμεσπιτι και
Θετική Μεταβολή σε κατηγορίες προϊόντων
Ενώ η αξία παραγγελιών των καταστημάτων όπως αναμενόταν σημείωσε πτώση της τάξης του 35% το πρώτο διάστημα, η αύξηση που παρατηρείται σε αριθμό παραγγελιών, GMV και αναζητήσεις χρηστών μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου είναι μεγαλύτερη και από την προ Covid-19 εποχή.
Σε επίπεδο πωλήσεων, σημαντική αύξηση στο GLAMI.gr καταγράφουν τα «ρούχα σπιτιού» δηλαδή οι κατηγορίες αθλητικού και παιδικού- βρεφικού ρουχισμού, εσωρούχων και ρούχων ύπνου.
Τop 4 ανοδικές κατηγορίες *:
-
Ρούχα ύπνου (+745%)
-
Εσώρουχα (+432%)
-
Παιδικά Βρεφικά ρούχα (+211%)
-
Αθλητικά ρούχα (+114%)
* Η ποσοστιαία μεταβολή αφορά στην εξέλιξη του αριθμού πωλήσεων
Απαγόρευση άσκοπης κυκλοφορίας
Πρώτα Κυβερνητικά Μέτρα
Έρευνα επιπτώσεων στα eshop μόδας
Για να μπορέσουμε να καταγράψουμε τις αντιδράσεις και τις επιπτώσεις της έξαρσης του Covid-19 στα fashion eshop και τους Έλληνες καταναλωτές πραγματοποιήσαμε έρευνα με τη συμμετοχή στελεχών από 41 ηλεκτρονικά καταστήματα, συνεργάτες του GLAMI. Η έρευνα διεξήχθει τις πρώτες μέρες του Απριλίου και αφορά στην περίοδο του Μαρτίου 2020 πριν και μετά την εφαρμογή των μέτρων κλεισίματος των καταστημάτων και την απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
#02
Αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών
(σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την εμφάνιση του COVID-19)
23.1 %
Άλλες απαντήσεις*
Υψηλότερη ζήτηση για οικονομικότερα προϊόντα
Περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με τον εκτιμώμενο χρόνο παράδοσης
Υψηλότερο engagement από τους χρήστες στη σελίδα σας, τα social media ή το blog σας
Περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με τους τρόπους πληρωμής
43.6%
41%
Περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλεια κατά την παράδοση
20.5%
15.4%
10.3%
Υψηλότερη ζήτηση για προϊόντα καλύτερης ποιότητας
2.3%
Ερώτηση: Έχετε καταγράψει κάποια-ες από τις παρακάτω αλλαγές στη συμπεριφορά καταναλωτών σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την εξάπλωση του κοροναϊού;
Η ζήτηση για οικονομικότερα προϊόντα παρατηρήθηκε από τις πρώτες κιόλας μέρες από το 43.6% των ερωτηθέντων ενώ η επικοινωνία αναδεικνύεται ως μία από τις σημαντικότερες διαφαινόμενες αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών αφού, παρατηρείται αύξηση στην αλληλεπίδραση με τα e-shop με το 41% να λαμβάνει περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με τον εκτιμώμενο χρόνο παράδοσης και το 20.5% ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλεια.
*Στην απάντηση "άλλες" τα ηλεκτρονικά καταστήματα σημείωσαν την έλλειψη ζήτησης, τις ακυρώσεις παραγγελιών αλλά και τις πολλές επιστροφές.
#01
Οι αλλαγές μετά τα προληπτικά μέτρα που εφαρμόστηκαν από την Ελληνική Kυβέρνηση
Αν και το 78% των ερωτηθέντων είδε άμεσα μείωση στις πωλήσεις και το 56% να θέτει ως άμεσο στόχο την επιβίωση της εταιρείας μέχρι την ομαλοποίηση της κατάστασης, ένα ποσοστό της τάξης του 7.5% είδε τις πωλήσεις του να ανεβαίνουν. Αισιόδοξα βλέπουν τα μέλη του κλάδου το μέλλον το 42% να θεωρεί την πανδημία μια ευκαιρία να προσαρμόσει ο κλάδος τις στρατηγικές του και να δοκιμάσει νέα πράγματα επιβεβαιώνοντας τη θετική προσδοκία ότι οι τρέχουσες εξελίξεις μπορούν να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμα ευκαιρίες για τα online καταστήματα.
78 %
Mείωση των πωλήσεων
7.3%
Αύξηση Πωλήσεων
39 %
Προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα - προμήθειες
4.9 %
Χαμηλότερο κόστος αγοράς traffic
36.6%
Καθυστερήσεις ή προβλήματα με την παράδοση παραγγελιών
12.2 %
Αλλαγή στις κατηγορίες με το καλύτερο performance
#03
Τι μέτρα έχουν πάρει τα eshop;
για να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα συγκυρία;
68.3%
Μείωση των διαφημιστικών δαπανών που δεν φέρνουν άμεσο ROI
26.8%
Αλλαγή στρατηγικής / αναπροσαρμογή budget από offline σε online
22 %
Αναζήτηση νέων καναλιών online marketing
22 %
Εισαγωγή νέων προϊοντικών γραμμών
19.5 %
Προς το παρόν δεν έχουμε πάρει μέτρα
17.1 %
Παύση συνεργασίας με εξωτερικούς συνεργάτες (PR, Social media, δημιουργικά, κοκ)
7.3%
Μείωση των μισθών των εργαζομένων
0 %
Απολύσεις εργαζομένων
#04
Τι ενέργειες υλοποιήθηκαν και
τι αποτελέσματα είχαν ;
για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης του Covid-19 όσο και να ενισχύσουν τις επιχειρήσειςς)
Σύμφωνα με τις απαντήσεις των ελληνικών eshop μόδας, η παροχή ειδικών προσφορών σε συνδυασμό με την συνεχή επικοινωνία τους (69%), τα δωρεάν μεταφορικά (27.3%) και η άμεση επικοινωνία με το κοινό για θέματα ασφάλειας και χρόνου παράδοσης (36.5%) έχουν αρχίσει να αποδίδουν και κρίνονται ως οι 3 ενέργειες με τα θετικότερα αποτελέσματα για τα ηλεκτρονικά καταστήματα.
Υλοποιήθηκε= Ποια ενέργεια πραγματοποίησαν τα eshop
Θετικά Αποτελέσματα = Ποια ενέργεια που υλοποιήθηκε είχε θετικά αντίκτυπο για τα eshop
#05
Οι προσδοκίες για το μέλλον της online αγοράς μόδας
Αν και το 56% των eshop θέτουν ως άμεσο στόχο την επιβίωση της εταιρείας μέχρι την ομαλοποίηση της κατάστασης, το 34.1% βλέπει την αισιόδοξη πλευρά καθώς θεωρεί την πανδημία μια ευκαιρία να προσαρμόσει ο κλάδος τις στρατηγικές του και να δοκιμάσει νέα πράγματα επιβεβαιώνοντας τη θετική προσδοκία ότι οι τρέχουσες εξελίξεις μπορούν να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμα ευκαιρίες για τα online καταστήματα. Το δε 7.3% θεωρεί ότι δεν υπάρχει καμία απειλή για τον κλάδο και θα σημειωθεί αύξηση μετά την αναμενόμενη πτώση.
Ανοδικές Κατηγορίες- Mάρτιος 2020
H έξαρση του COVID-19 συνέπεσε με το τέλος των χειμερινών εκπτώσεων ενώ τα μέτρα περιορισμόυ και το κλείσιμο των φυσικών καταστημάτων με την αλλαγή της σεζόν για τα καστήματα μόδας. Ο περιορισμός των μετακινήσεων και η νέα πραγματικότητα του #μένουμεσπίτι έστρεψε το ενδιαφέρον του κοινού και σε πιο βασικές κατηγορίες που σημειώσαν και την μεγαλύτερη αύξηση. Τι αγόρασαν όμως περισσότερο οι Έλληνες τον Μάρτιο;
#01
Ρούχα ύπνου
#02
Εσώρουχα
Πυτζάμες, νυχτικές και ρόμπες είχαν την τιμητική τους παρουσιάζοντας αλματώδη αύξηση στις πωλήσεις.
Τα εσώρουχα γίνονται τα νέα εξώρουχα την εποχή του περιορισμού στο σπίτι με το κοινό να στρέφει δυναμικά την προσοχή και σε αυτή την κατηγορία.
Παιδικά- Βρεφικά
#03
Αθλητικά Είδη
#04
Αύξηση σημειώθηκε σε όλες τις κατηγορίες παιδικού και βρεφικού ρουχισμού την περίοδο της εξ αποστάσεως μάθησης που για πρώτη φορά βιώνουν οι έλληνες μαθητές.
H casual εμφάνιση αλλά και η ανάγκη άθλησης ακόμη και στο σπίτι οδήγησαν σε θεαματική αύξηση των παραγγελιών σε όλες τις κατηγορίες αθλητικών ειδών.
+ 745.45%
+ 432.6%
+ 211.43 %
+ 113.76 %
Η ποσοστιαία αύξηση των παραγγελιών στο GLAMI αφορά στην περίοδο πριν και μετά την εξαγγελία των πρώτων μέτρων περιορισμού του COVID-19.
Για την έρευνα
Η έρευνα διεξήχθει στις 02-05 Απριλίου με τη συμμετοχή στελεχών των μεγαλύτερων ηλεκτρονικών καταστημάτων μόδας της χώρας μόδας της χώρας (41 καταστήματα: 66% Φυσικό κατάστημα με eshop και 34% μόνο eshop) ενώ τα στοιχεία της αγοραστικής συμπεριφοράς προέρχονται από εσωτερική ανάλυση των στοιχείων του glami.gr και αφορούν στην περίοδο του Μαρτίου 2020, πριν και μετά την εφαρμογή των μέτρων για τον περιορισμό του COVID-19.